kwaliteit 8mm film
We krijgen bij Marc Media Service regelmatig de vraag wat het verschil is in kwaliteit van een gedigitaliseerd oud 8mm filmpje en een film gemaakt met een moderne telefoon. In dit blog zullen we proberen dit uit te leggen.
Een gedigitaliseerde 8mm-film heeft over het algemeen een lagere kwaliteit dan video's die met een moderne telefoon zijn gemaakt vanwege een aantal belangrijke technische verschillen:
1. Oorspronkelijke resolutie van 8mm film
8mm film werd ontwikkeld in de jaren 30 en was bedoeld voor thuisgebruik, zoals familiefilms en vakantiefilms voor de amateur. De film zelf heeft een klein fysiek formaat (ongeveer 4,8 mm breed), waardoor de hoeveelheid detail die in elk beeldje kan worden vastgelegd beperkt is. Hoewel film een analoog medium is, wordt de "resolutie" ervan bij digitalisatie vaak geschat op iets tussen de 700 en 1000 lijnen (pixels) in breedte. Dit komt ruwweg overeen met SD-kwaliteit (480p tot 720p), vergelijkbaar met de eerste webcams.
2. Digitale camera's van moderne telefoons
Moderne telefoons beschikken over geavanceerde digitale camera's met veel hogere resoluties. Tegenwoordig kunnen veel smartphones video's opnemen in 4K (3840x2160 pixels) of zelfs 8K (7680x4320 pixels), wat een enorm verschil in detail en scherpte oplevert ten opzichte van 8mm-film. Deze hoge resoluties leveren beelden met veel meer pixels en dus veel meer details per beeldje.
3. Beeldsensor en lens
De camera's in moderne telefoons maken gebruik van zeer geavanceerde beeldsensoren en lenzen die veel licht en detail kunnen vastleggen, zelfs onder slechte lichtomstandigheden. Dit zorgt voor scherpe, gedetailleerde opnames. Daarentegen was 8mm-film afhankelijk van oudere optische systemen en was de kwaliteit sterk afhankelijk van het type camera, de lens en de lichtomstandigheden tijdens de opname.
4. Kleur en dynamisch bereik
Oude 8mm-films hebben vaak een beperkt dynamisch bereik en een verouderd kleurenspectrum, afhankelijk van het gebruikte filmtype (bijvoorbeeld Kodachrome, Ektachrome Agfa Moviechome). De kleuren kunnen in de loop der jaren vervagen, en de film kan beschadigd raken of vergaan. Modern telefooncamera's kunnen beelden vastleggen met een veel groter dynamisch bereik (HDR, of High Dynamic Range), waardoor de details in zowel lichte als donkere delen van het beeld behouden blijven.
5. Digitalisatieproces
Bij het digitaliseren van 8mm-film wordt een analoog beeld omgezet naar een digitaal formaat. De beeldjes van de 8mm film zijn heel klein, ca 4,8mm x 3,5 mm. Van ieder beeldje (er gaan16-18 beeldjes in een seconde film) wordt eigenlijk een opname gemaakt die achter elkaar gezet worden in een filmformaat (MP4)
6. Frame rate (beeldsnelheid)
8mm-film wordt meestal opgenomen op 16 tot 18 beelden per seconde (fps), terwijl moderne smartphones vaak 30, 60 of zelfs 120 fps opnemen. Een hogere fps zorgt voor vloeiendere bewegingen en minder trillingen in het beeld. Door de lagere fps van 8mm-film lijken bewegingen vaak schokkeriger in vergelijking met moderne video's.
conclusie
De kwaliteit van een gedigitaliseerde 8mm-film is beperkt door de oorspronkelijke fysieke beperkingen, veroudering en beschadiging van het materiaal door de tand des tijds en het extra toegevoegde digitalisatieproces.
Moderne telefooncamera's zijn uitgerust met geavanceerde sensoren, hogere resoluties en verbeterde beeldtechnologie, wat resulteert in veel betere beeldkwaliteit en details.
Een kwaliteit van een gedigitaliseerd oude 8mm film is dus nooit te vergelijken met opnamen uit een moderne telefooncamera of professionele videocamera.
Wel bevatten deze oude 8mm filmpjes onvergetelijke herinneringen en geeft de kwaliteit van het beeld juist de charme van de oude tijd weer.
Reactie plaatsen
Reacties